Fill out my online form.

Mina erfarenheter av Sortimo WorkMo

Sedan mer än ett år använder snickaren Michael Schmid dagligen den mobila arbetsstationen som verktygsvagn i sin verkstad. I detta inlägg delar han med sig av sina tips och erfarenheter kollegor emellan.

Hej, bästa mySortimo-community! Jag heter Michael Schmid, är 25 år gammal, kommer från södra Schwarzwald och är snickarmästare.

För mer än ett år sedan funderade jag över hur jag skulle kunna effektivisera verksamheten i vår snickeriverkstad.

Som i så många andra yrken har arbetsförhållandena ändrat sig även för oss snickare.

Den klassiska snickaren arbetar idag inte längre enbart vid sin arbetsbänk på en fast plats i verkstaden. Ökat antal uppdrag och nya tillverkningsmetoder gör att snickaren idag förflyttar sig kors och tvärs i verkstaden till sitt arbetsstycke. Och idag jobbar snickaren inte bara med ett uppdrag åt gången utan har flera projekt som löper parallellt. Arbetsstycken förses med beslag och monteras under tiden som CNC körs och flyttas inte in i monteringsrummet i delar.

Dessa förändringar leder med tiden till problem i ett klassiskt inrett snickeri, för om det saknas en skruvmejsel eller en hammare för att slå i en plugg på CNC:n måste man först gå till hyvelbänken för att komma åt dem i verktygsskåpet. Detta är en irriterande tidstjuv i tider när stor tidspress råder under tillverkningen.

Kort sagt, här var vi tvungna att hitta en lösning!

I en facktidskrift för snickare läste jag då om Sortimo WorkMo. Jag fastnade direkt för principen med moduler som innebär att användaren själv kan sätta ihop sin WorkMo så att den passar de enskilda behoven.

För mig var det viktigt att jag i min WorkMo kunde förvara alla verktyg som tidigare fanns i verktygslådan och som jag ofta behöver när jag arbetar i verkstaden. Jag ville också att hela paketet bekvämt skulle gå att rulla från A till B. Verktygen skulle kunna nå fram till arbetsstycket och inte arbetsstycket till verktyget.

Eftersom vi på företaget nyligen hade installerat mobila lyftbord och anpassat dem efter våra behov, tog jag inte med det extra arbetsbord som fanns som tillbehör för WorkMo.

I min utrustning bestämde jag mig för två 500-moduler, eftersom jag då tack vare deras storlek kunde vara extremt flexibel i mina olikartade arbetsuppgifter. Det betyder att om jag måste åka ut till en byggarbetsplats kan jag lossa modulerna från varandra och enkelt lasta dem som en drickaback.

Den översta modulen består hos mig av två utdragslådor, där alla mina vanliga handverktyg får plats (olika skruvmejslar, hammare, stämjärn, vinkel, vattenpass, små tvingar, borrkassetter, slipblock, insexnyckelsatser etc.). Som sista komponent i den översta modulen valde jag utdrag för L-BOXXar, där jag i en L-BOXX kunde lägga min lilla batteridrivna borrskruvdragare Bosch GSR 12V-15 FC samt tillbehör. (Anmärkning från redaktionen: MultiSlide inte längre tillgänglig för WorkMo.)

Den andra modulen skulle rymma allt förbrukningsmaterial som behövs i verkstaden och framför allt på byggarbetsplatsen, såsom skruvar och skåpbeslag.

Här föll valet på en modul med fyra T-BOXXar av plast med transparenta lock och insatslådor, där allt kan förvaras på ett översiktligt sätt. Jag tycker att lösningen med BOXXar och väskor i Workmo är mycket praktisk, eftersom jag ofta helt enkelt bara tar ur skruv- och batteriväskan ur WorkMon i verkstaden när jag åker ut till en byggarbetsplats.

Där finns verkligen mycket plats för förbrukningsmaterial. I den nedre T-BOXXen fick jag dessutom plats med verktyg som jag inte behöver så ofta.

När det gäller rullmöjlighet valde jag rullbrädan av trä eftersom jag tyckte den verkade lättare att hantera än skenor med hjul och eftersom jag som snickare ofta behöver en rullvagn kan jag använda den från WorkMo.

Eftersom jag inte riktigt ville vara utan en arbetsyta på min WorkMo och tycker det är praktiskt med vertikal fastklämning på det stora arbetsbordet just vid bearbetning av kanter, valde jag också att ha en perforerad skiva upptill, vilken snabbt kom till användning vid slipning av utfräsningar i bladform.

På höger sida av min WorkMo satte jag fast ytterligare två backar:

Upptill satte jag den stora där jag tillfälligt kan förvara beslag, skruvpaket eller den batteridrivna borrskruvdragaren och nedtill den smala backen där jag kan lägga glasrengöringsmedel, lim, plastrengöring och drycker.

På den perforerade plåten på vänster sida kan jag fästa olika hållare som finns i Sortimos sortiment. Här kan jag också sätta fast egenhändigt gjorda hållare. Jag har exempelvis tillverkat två hållare där jag kan hänga min batteridrivna borrskruvdragare.

För alla er som vill skydda era verktyg från lata kollegor som inte hittar i sina egna kaos kan jag rekommendera Sortimos stöldskydd. Det består av vinklade plåtar som likt långa gångjärn sätts framför utdragen och låses fast med ett hänglås. På så sätt kan ingen komma åt verktygen.

Till sist vill jag lägga fram några argument som talar för WorkMo:

  1. Jag är extremt mobil, oavsett om jag befinner mig på en byggarbetsplats eller på verkstaden, och jag behöver inte ständigt gå till verktygsskåpet.
  2. Systemet kan konfigureras och utökas individuellt.
  3. En mångsidig produkt som inte är någon sedvanlig verktygsvagn, utan en arbetsbänk och verktygsvagn i ett.
  4. Mycket hög kvalitet och lång livslängd.
  5. Det finns något för alla hantverksbranscher.
  6. Ett systemkoncept som sträcker sig ända till fordonsinredning.
  7. Jag kan i kombination med rasterbordet spänna fast arbetsstycken och bearbeta dem på ett säkert sätt.

Ser jag några möjligheter till förbättringar och i så fall, vilka?

  1. Det är synd att skruvhålen täcks på den sida som man normalt fäster backar och andra hållare när WorkMo är utrustad med stöldskydd. Här skulle det vara praktiskt med en ytterligare rad med hål.
  2. Jag skulle också tycka det vore bra att utöka sortimentet med fler hållare.
  3. Det skulle också vara bra att anpassa utdragen för L-BOXXar med klämmor så att även lite mindre systemboxar från andra leverantörer skulle passa in.
  4. Det vore också praktiskt om man kunde fästa en stor skiva bakom WorkMon på vilken man kunde fästa stora ritningar och teckningar. Ett slags magnetbräda som sticker ut utanför modulen – liknande en perforerad skiva för verktyg. Den skulle främst vara till hjälp vid ren verkstadsanvändning eller vid byggnation inför mässor.

Ovanstående punkter handlar inte om några brister eller nackdelar som jag har upplevt under användningen, utan helt enkelt om sådant som jag tror skulle vara värt att lägga vikt på i framtiden.

Slutsats:

En kort och koncis slutsats: Jag vill aldrig vara utan min WorkMo i verkstaden.
Det känns bra att ha de verktyg jag behöver på ett ställe och att kunna ta med dem överallt. Det är ingen enkel verktygsvagn, utan arbetsbänk och verktygsskåp i ett!

Jag kan verkligen rekommendera WorkMo till alla som värdesätter arbetskomfort och mobilitet, oavsett om det är på byggarbetsplatsen eller i den egna verkstaden.

Michael Schmid Snickarmästare

Vad är nästa steg?

I framtiden vill jag utöka min WorkMo med den stora arbetsbänken och använda rasterprincipen i arbetsbordet även för större föremål.

Kära kollegor, det har varit roligt att få att dela med mig av WorkMo-upplevelsen och jag hoppas att jag varit till hjälp.

Jag tackar för er uppmärksamheten och önskar er mycket nöje i verkstaden.

Med vänlig hälsning
Michael Schmid
Snickarmästare

Skriv kommentar

Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.

* Obligatoriska fält

Fyll i det obligatoriska fältet.

0 kommentarer

  • Det finns inga kommentarer än, bli först!
    Vi gläder oss åt din reaktion på detta bidrag.