Fill out my online form.

Äntligen ordning i transportbilen – fem steg till ett perfekt organiserat lastutrymme

I detta inslag visar vi hur man i fem steg får ett perfekt organiserat lastutrymme så att du slipper leta länge efter dina verktyg eller behöver avbryta arbetet när ett verktyg som har förvarats slarvigt har gått sönder.

Vi känner igen det: Snabbt skruva i den sista skruven, kasta verktyget i närmaste låda och ge sig av till nästa kund. När du kommer uppstår den stora frågan: Var har jag lagt min ringnyckel?!

Detta kan du slippa! I detta inslag visar vi hur man i fem steg får ett perfekt organiserat lastutrymme så att du slipper leta länge efter dina verktyg eller behöver avbryta arbetet när ett verktyg som har förvarats slarvigt har gått sönder.

Vad vi har lärt oss av japanerna

Hemligheten med en perfekt organiserad arbetsplats, oavsett om det är kontoret, i produktionen eller i transportbilen är en enkel metod som började användas i Japan redan i början på 1900-talet. Företaget Toyota, som under 30-talet kämpade mot brist på råvaror och den amerikanska isoleringspolitiken i fordonsindustrin, utvecklade ett koncept som skulle undvika alla former av slöseri och samtidigt optimera industriprocesser- och procedurer.

Ur detta uppstod den 5S-metod som fortfarande används i hög grad av moderna industriföretag och som består av tydligt definierade åtgärder för ett organiserat arbetssätt.

Mål med 5S-metoden:

5S-metoden är ett systematiskt tillvägagångssätt som skapar en arbetsplats och arbetsmiljö som gör att man helt och hållet kan koncentrera sig på värdeskapande arbetsuppgifter.

I klartext innebär detta:
5S-metoden har man som syfte att hålla den egna arbetsplatsen – i detta fall transportbilens lastutrymme – så välstädad och ren som möjligt att man hela tiden kan vara maximalt produktiv!

Från Toyota och in i lastutrymmet

Metoden som härstammar från Japan hjälper hantverkare och servicetekniker aktivt med att skapa en översiktlig, välstrukturerad, rent och säker arbetsmiljö i sin rullande verkstad.

De fem S:en står för

  • Sort
  • Set in order
  • Shine
  • Standardize
  • Self-discipline

Genom att tillämpa dessa fem åtgärder är det slut på oreda och den mobila verkstaden blir en perfekt organiserad arbetsplats. Du blir därmed betydligt mer produktiv i ditt dagliga arbete och dina kunder kommer att imponeras av ditt strukturerade arbetssätt!

Skilja agnarna från vetet – SORT

Sortera ut och gör dig av med onödig last!

Till skillnad från i verkstaden har hantverkare och servicetekniker begränsade lagrings- och lastningsmöjligheter i transportbilens lastutrymme. För att utnyttja lastutrymmet maximalt rekommenderar 5S att som första steg SORTERA (SORT) bland verktyg och förbrukningsmaterial i bilen.

På så sätt får du en perfekt överblick över lastutrymmet och genom att regelbundet sortera bland lastgodset hittar du onödiga och dubbla reservdelar och verktyg som du kan sortera bort direkt.

Fördelar med regelbunden sortering:

  • perfekt överblick över lastutrymmet
  • fler förvaringsmöjligheter för det material och de verktyg du behöver
  • du minskar avsevärt den tid du lägger på att leta efter verktyg

Ytterligare en effekt: Det du sparar in när du inte kör omkring med onödigt material som ger högre vikt har dessutom en positiv effekt på bränsleförbrukningen. 😉

Slut på kaos tack vare genomtänkt SET IN ORDER

Blir du ofta irriterad över att behöva leta efter saker i bilen? Detta kan du slippa! Få ordning i kaoset och använd din värdefulla arbetstid på ett bättre sätt – nämligen hos kunden!

Med SET IN ORDER enligt 5S tänker du i första steget ut hur de verktyg som du använder varje dag ska vara placerade. ”Korta vägar” är det som gäller här!

Vilka verktyg, maskiner och material behöver du ofta och mer regelbundet, och vilka använder du mer sällan? Inred ditt lastutrymme på ett ergonomiskt förnuftigt sätt och ge utifrån denna analys alla verktyg, maskiner och material en bestämd plats i bilen:

Det som du ofta behöver förvarar du i närheten av bildörren, för att i bästa fall slippa gå in i bilen. Samtidigt förvarar du material som du behöver mer sällan längre in i bilen.

Att använda verktygsinsatser underlättar ytterligare systematiseringen av lastutrymmet, eftersom varje verktyg har sin bestämda plats och transporteras på ett skyddat sätt.

Vad du kan göra idag… SHINE

Ärligt talat: Visst mår man bäst i hemmet när allt är rent, bortplockat och välstädat. För vem vill bo bland smuts och oreda?

Precis likadant är det med transportbilens lastutrymme. Och under en arbetsvecka samlas här betydligt mer smuts än mellan hemmets fyra väggar. Ju längre du väntar med städningen desto längre tid tar det och det blir dessutom jobbigare.

Av den anledningen är den tredje punkten i 5S-metoden SHINE. Bortsett från det faktum att olycksrisken minskar i ett rent och städat fordonger du dina kunder dessutom ett gott intryck med ordning och reda. För ett rent och städat lastutrymme vittnar om noggrannhet och att du utför ett professionellt och grundligt arbete. Dina medarbetare kommer också att vara försiktigare med verktyg och material om det finns en grundläggande renlighet.

En ytterligare fördel:  Vid regelbunden städning och bortplockning på arbetsplatsen kan du i god tid upptäcka om verktyg är trasiga eller har kommit bort.

Ett litet tips: Ta ett foto av lastutrymmet när det är i det skick som du vill att det ska vara. Häng upp fotot i verkstaden så att alla medarbetare kan se det. Bestäm ett visst datum i slutet av månaden när bilen ska städas och rengöras. Och när det är klart ska lastutrymmet se ut precis som det gör på fotot.

På så sätt vet dina medarbetare alltid hur fordonet ska se ut i slutet av månaden.

Det finns ingen patentlösning! Bevara ordningen i lastutrymmet med STANDARDIZE

Skapa standarder i transportbilens lastutrymme!

Du har redan lagt grunden till detta i de första tre S:en och nu handlar det om att behålla den ordning du har skapat i den rullande verkstaden med STANDARDIZE . Gör upp allmängiltiga regler och synliggör positiva förbättringar på arbetsplatsen! Alla dina kollegor ska känna till dessa standarder och hålla sig till dem. 

Två exempel på hur man synliggör nya standarder i bilen:

Att använda färgkoder ger förutom bättre struktur och översikt över lastutrymmet också att du vet exakt vad dina väskor, boxar och lådor innehåller. Dessutom vet du precis vad som tillhör dig på en arbetsplats.

Du bestämmer själv hur du vill strukturera och systematisera ditt lastutrymme:

  • efter typ av innehåll, till exempel verktyg eller förbrukningsmaterial
  • efter fordon eller anställd, till exempel röd = anställd A, grön = anställd B
  • eller enligt dina egna preferenser

Med hjälp av markningsetiketter kan du till exempel tydligt och väl synligt visa den fastställda strukturen i lastutrymmet.

För att standardisera lastutrymmet rekommenderas dessutom att skaffa ett enhetligt väsk- och boxsystem. På så sätt vet du att allt passar ihop och att varje enhet kan kombineras med andra.

Att sätta standarder hjälper samtliga medarbetare att hålla bilen ren, sorterad och välorganiserad. Se till att dina medarbetare förstår fördelarna med ett perfekt organiserat lastutrymme och att det har en positiv effekt på deras dagliga arbetsrutiner. Se också till att avvikelser omedelbart upptäcks.

Sist men inte minst: SELF-DISCIPLINE!

Har du redan integrerat de första fyra S:en i ditt dagliga arbete? Det låter bra, för genom att konsekvent tillämpaovan nämnda punkter blir lastutrymmet i din mobila verkstad perfekt organiserat. Här är det viktigt att samtliga medarbetare håller sig till de nya reglerna och arbetar enligt dem. Den fördelaktiga 5S-metoden kommer snart att ha en positiv inverkan på det dagliga arbetet.

Men för att bibehålla den ordning du har skapat även i framtiden och ständigt förbättra den krävs ett visst mått av SELF-DISCIPLINE. I takt med de ständigt växlande kraven i dagens yrkesliv är det viktigt att kontinuerligt utvärdera och optimera standarderna. Be dina kollegor att regelbundet komma med feedback och förslag på vad som kan förbättras.

Skriv kommentar

Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.

* Obligatoriska fält

Fyll i det obligatoriska fältet.

0 kommentarer

  • Det finns inga kommentarer än, bli först!
    Vi gläder oss åt din reaktion på detta bidrag.