text.skipToContent text.skipToNavigation
2020-aug-19

Stoppa tjuven: Sortimo tipsar om säker förvaring i servicebilen

Stölder från byggarbetsplatser ökar. Det har till och med gått så långt att många väljer att låsa in verktyg och material i sina servicebilar istället. Men även här möts hantverkare, servicefolk och installatörer av utmaningar, då det bara under 2019 anmäldes cirka 45 000 stölder ur fordon i Sverige. Därför är det viktigare än någonsin att hålla servicebilen säker, och Sortimo vill tipsa om sätt du kan sätta stopp för objudna gäster.

Enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har antalet stölder från byggarbetsplatser ökat markant sedan 2015 och stöldgodset uppskattas vara värt över 2 miljarder kronor varje år. Många väljer därför att förvara verktyg, maskiner och förbrukningsmaterial i servicebilen – för att minska risken att bli av med dem på byggarbetsplatsen.

Men tyvärr kan även denna metod bli en dyr historia om tjuven får tillgång till din servicebil. Därför måste du vara säker på att säkerhetssystemen och låsen på bilen håller måtten – både när det kommer till bilens existerande lås, samt inredningens integrerade lås. Detta säger Sortimo, Europas ledande tillverkare av servicebilsinredning.

Dyrgriparna i fokus

Dyra specialverktyg, elverktyg eller elektronik är ofta det som gör servicebilen till ett givet mål. Och utöver pengarna du förlorar på att ersätta förlorade tillhörigheter, samt det du måste lägga på eventuell reparation av skador, så kan du även förlora pengar på omkostnader när det kommer till förlorad arbetsförtjänst, självrisk och slösad arbetstid. Därför är det viktigt att du investerar i ett bra säkerhetssystem, samt tänker efter hur och var du parkerar bilen. Johan Ernst, Country Manager hos Sortimo, berättar:

- Att förvara dyra verktyg och maskiner i bilen är generellt ett säkrare val än att ha dem på en
öppen byggarbetsplats. För att komma in i bilen krävs det tyngre och mer avancerade verktyg, vilket resulterar i mycket mer stök och bök – något som professionella tjuvar ofta vill undvika. Men självklart är det möjligt att bryta sig in i bilen, siffrorna på hur ofta det händer ljuger ju tyvärr inte.

Han fortsätter:

- Det är därför viktigt att man är uppmärksam på att parkera säkert på en låst parkeringsplats, eller en ljus och synlig plats där omgivningen kan reagera om det händer något misstänkt. Dessutom är det bra att investera lite extra i sitt säkerhetssystem. Hos Sortimo har vi produkter i alla prisklasser som säkrar servicebilen mot tjuvar, inklusive både fysiska, mekaniska och elektroniska säkerhetslösningar. Dessutom fungerar våra integrerade lås oberoende av bilens existerande lås, så att till exempel svagheter i centrallåssystemet inte blir en fördel för tjuvarna.

Säker förvaring på plats

Men om du faktiskt vill ha kvar dina verktyg på byggarbetsplatsen finns där sätt att hålla även
dessa säkra. Det kan du bland annat göra genom att låsa in dem i mobila depåer, såsom
verktygscontainrar. Med Sortimos sContainer kan du anpassa låset beroende på ditt
säkerhetsbehov. Det går nämligen att välja mellan tre lås: ett hänglås, ett cylinderlås eller det
elektroniska låset som innebär att du slipper hantera nycklar. På så sätt kan du säkert förvara det du behöver på plats, och slippa gå fram och tillbaka till bilen i onödan.

För mer information, kontakta:
Johan Ernst | Country Manager Sverige, Sortimo | T +46 708 54 00 75 | E-mail: jernst@sortimo.se

För ytterligare bildmaterial och koordinering av intervjuer, kontakta:
Evelina Sandberg | Junior kommunikationsrådgivare, Perfekta PR | T +45 20 80 26 37 | E-mail: evelina@perfektapr.se
​​​​​​​

Bildtext till bifogat material:
Stölder från byggarbetsplatser ökar, och många väljer därför att låsa in verktyg och material i bilen. Därför måste du vara säker på att säkerhetssystemen och låsen på din servicebil håller måtten – både när det kommer till bilens existerande lås, samt inredningens integrerade lås. Detta säger Sortimo, Europas ledande tillverkare av servicebilsinredning.
Presskontakt
Johan Ernst

+46 31 761 45 20
JErnst@sortimo.se