Fill out my online form.

Elektromobilitet i branschen: Praktisk kontroll med Sortimo och Mercedes-Benz

Beprövad lämplighet för daglig användning med fabrikslösningen från Sortimo och Mercedes-Benz Vans

Under de senaste månaderna har hantverkare i regionen runt Augsburg kunnat testa en av totalt två Mercedes-Benz eVito utrustade med SR5-inredningssystem av hög kvalitet i upp till två veckor. Över 20 kunder från ett brett spektrum av branscher använde eVito och kunde testa kompatibiliteten hos fordonet och dess fordonsutrustning i sitt dagliga arbete. Projektet mottogs mycket väl av många intresserade parter, så att projektet efter den första testfasen förlängdes till slutet av mars 2023. Ämnet fick också en hel del mediabevakning, vilket i sin tur visar betydelsen och närvaron av elektromobilitet inom sektorn för kvalificerade yrken. Läs den här artikeln för att ta reda på vilka resultat som framkommit i formatet och vad användarna har att säga om den praktiska kontrollen.

Vilka är målen bakom projektet?

Två huvudmål har uppnåtts med det gemensamma projektet. Dels vill vi , Sortimo, tillsammans med Mercedes-Benz Vans, fördjupa vår förståelse för målgruppernas behov och krav och utöka vår kunskap med hänsyn till de olika branscherna. Däremot ville vi inom ramen för detta projekt erbjuda hantverkare från regionen möjligheten att testa en eldriven skåpbil i sitt vardagliga arbete och på så sätt stärka acceptansen vad gäller integrerbarheten av elektromobilitet. Många hantverkare är angelägna om ämnet elektriska skåpbilar, men hindret för att byta från en jämförbar förbränningsmotor till ett elfordon är ofta fortfarande mycket stort. Det är just därför vi lanserade projektet: Vi vill erbjuda en möjlighet att testa eVito inte bara som en provkörning, men under verkliga förhållanden i vardagen.

 

Vi erbjuder integrerade och flexibla utbyggnadslösningar för ett brett spektrum av branscher som kan anpassas exakt efter kundens behov och bästa möjliga användning av fordonets lastutrymme. Det gemensamma projektet med Mercedes-Benz Vans är avsett att visa våra kommersiella kunder att dessa lösningar också fungerar utmärkt i praktiken med batteridrivna skåpbilar. Läget vid vårt innovationscenter illustrerar den framtida lönsamheten för detta gemensamma erbjudande.

Reinhold Braun Verkställande direktör för Sortimo International GmbH

Projektupplägget – Vad fick testarna?

Högsta standard med kvalitetslöften från Sortimo och Mercedes-Benz

Till ett pris av endast 56 € per vecka (pris plus moms) fick användarna högsta standard både från Mercedes-Benz, i form av nya eVito, och från Sortimo genom fabrikslösningen SR5 som installerades i fordonet.

Höjdpunkterna i nya Mercedes-Benz eVito:

 • Högeffektiv elmotor med maximalt 85 kW (116 hk) (kontinuerlig effekt 70 kW (95 hk)) och upp till 360 Nm vridmoment
 • Upp till 314 km1,2 elektrisk räckvidd (WLTP)
 • 60 kWh användbar batterikapacitet
 • Elförbrukning 27.2-21.3 kWh/100 km.
 • Laddningseffekt upp till 11 kW (AC-laddning) eller 80 kW3 (DC snabbladdning)
 • 4 års integrerat underhållspaket och 8 års battericertifikat
 • Obegränsad laddningsvolym på 6.6m³
 • Fjärrladdningshantering och förkonditionering
 • 4 återhämtningsstadier för energiåtervinning

SR5 fordonsutrustning

 • SR5 fordonsutrustning för maximal produktivitetsökning
 • Maximal användning av lastutrymme för mer lagringsutrymme
 • Smarta extrafunktioner – genom olika hyllplan, organisatör och lådvariantert i alla tänkbara storlekar
 • Individuellt anpassningsbar
 • Användning av högkvalitativa och robusta material

Vad säger kunderna efter två veckors praktisk testning?

Varje testfas följdes av en ungefär 45 minuters återkopplingssession där användarna kunde dela sina erfarenheter i en öppen diskussion.

De viktigaste ämnena som behandlas och diskuteras här var laddning, utbud, fordon, utrustning, hållbarhet och extern påverkan.

För en glimt av resultaten, klicka här:

Laddar

 • Laddningen skedde huvudsakligen via privata laddplatser i företagen eller hos anställda – då det ofta fanns egna PV system tillgängliga
 • Laddningsinfrastrukturen anses fortfarande vara kritisk, eftersom den fortfarande har en betydande potential för expansion

Räckvidd

 • eVito användes för daglig drift – främst för att köra till kunder och byggarbetsplatser.
 • genomsnittliga körda kilometer var mellan 30 – 300 km med en genomsnittlig körtid på två timmar
 • räckvidden är redan tillräcklig för större delen av operationen

Fabrikslösning – SR5

 • Fabrikslösningen var mycket väl mottagen och betygsatt av kunder
 • Kombinationen av olika BOXX-storlekar, hyllor och lådor mottogs väl av alla branscher

I allmänhet

 • Den steglösa körningen av eVito uppfattades mycket positivt
 • Fordonet och projektet mottogs mycket väl av kunder och kollegor till användarna
 • Lättheten med vilken eVito och dess fordonsutrustning kan integreras i den dagliga arbetsrutinen bedömdes som felfri

I samarbete med vår VanSolution-partner Sortimo tar vi omvandlingen till elektromobilitet ytterligare och erbjuder hantverksföretag ett konkret beslutsstöd för övergången till utsläppsfria fordon lokalt. Fokus ligger på att presentera en sektorsspecifik lösning för hantverkare och industrikunder. Tillsammans med Sortimo erbjuder vi därmed våra kunder testade och certifierade expansionslösningar från fabrik för en individuell applikation.

Steffen Lucas, chef för försäljning och marknadsföring Europa; Management Sales Transporter and Vans Tyskland Mercedes-Benz Vans

Sortimo SR5 fordonsutrustning finns även som VanSolution-lösning

eVito är utrustade med hyllsystemet SR5, som även har funnits i fabriken som VanSolution sedan förra hösten. Fordonsutrustningen SR5 från Sortimo erbjuder maximalt utnyttjande av lastutrymmet och bästa möjliga överblick i fordonet tack vare olika organisatoriska element. Sortimo EcoSystem säkerställer konsekvent kompatibilitet av inredningen med vanliga verktygslådor samt med det praktiska ProClick verktygsväska systemet. SR5 kan utökas med individuella tillbehör. Lastutrymmet är klätt för att skydda karossen och därmed bevara dess värde. Dessutom är lastgolvet redan försedd med anslutningspunkter för en ytterligare hylla, vilket gör efterföljande installation möjlig till låg kostnad.

Elektromobilitet inom kvalificerade yrken på Zukunft Handwerk i München

I slutet av det framgångsrika projektet fick vi presentera det på mässan Zukunft Handwerk i Munich i form av en föreläsning och kunde samla in positiv feedback från olika håll.

I vår gemensamma monter med Mercedes-Benz fick både våra kollegor från Mercedes och våra kollegor från Sortimo flera gånger frågor om upplägget och möttes av stor entusiasm för fordonet och fordonsutrustningen.

Sortimo ligger tydligt bakom ämnet elektrisk mobilitet och har ett nära utbyte med tillverkare av kommersiella fordon, som detta projekt också visar. För våra kunder innebär det att vi gärna ger råd när det gäller att byta från konventionella drivsystem till elfordon. Med intelligenta lösningar för användning av lastutrymme finns vi till hands för att hjälpa våra kunder att uppnå minst samma nivå av rörlighet i elfordon som de är vana vid med andra drivsystem.

Skriv kommentar

Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.

* Obligatoriska fält

Fyll i det obligatoriska fältet.

0 kommentarer

 • Det finns inga kommentarer än, bli först!
  Vi gläder oss åt din reaktion på detta bidrag.