Fill out my online form.

SR5 imponerar i nya Renault Kangoo Rapid

Vid LCV-mässan väckte nya Renault Kangoo Rapid uppmärksamhet tack vare sin attraktiva design och moderna teknik. I vilken grad SR5 medverkade till det kan du läsa om i detta inlägg.

När Renault under presskonferensen som handlade om årets nyheter inom nyttofordon presenterade nya Kangoo Rapid var det många som höjde på ögonbrynen. Kangoo Rapid är inte bara ytterligare ett tillskott i den nya elbilsflottan från den franska fordonstillverkaren som är marknadsledare i Europa för helelektriska lätta nyttofordon, utan har också många nyheter. En absolut höjdpunkt är den så kallade ”Open Sesame by Renault”.

I nya Kangoo är det ”Sesam, öppna dig” som gäller eftersom Renault Kangoo Rapid kan stoltsera med den bredaste lastöppningen i sidan inom klassen för kompakta transportbilar. Det beror till stor del på att den saknar B-stolpe. Den innovativa lastöppningen är dubbelt så bred som tidigare (1,45 meter) vilket gör att det är enklare än någonsin att lasta den från sidan.

Men det är inte det enda: När Jean-Louis Wiedeman, försäljningschef på Vans Groupe Renault, öppnade Sesam på Kangoo Rapid under LCV-mässan gömde sig ytterligare en innovation innanför, nämligen SR5 rotationshylla, utvecklad av Sortimo!

Bilinredning³ – innovationen i transportbilen

Den konstruktion som var installerad i utställningsbilen är unik på marknaden och visar på helt nya möjligheter när det gäller effektivt utnyttjande av den ergonomiska ingången. Kanske är det för att B-stolpen saknas i Kangoo Rapid.

Förutom den sedvanliga inredningen i ett nyttofordon med varsin hylla på förar- och passagerarsidan har Kangoo Rapid utökats med en tredje hylla – SR5 rotationshylla. Den är monterad med skruvförband direkt i skiljegallret bakom förarkabinen.

Utmaningen i konstruktionen av rotationshyllan låg i att utveckla en enkel rotationsmekanism som garanterar en säker och tillförlitlig fixering av hyllan. Här kom Sortimos mångåriga erfarenhet och expertis från genomförda krocktester väl till pass.

Med fyra låsreglar – upptill och nedtill på skiljegallret, en låsspak i fordonsgolvet och en säkerhetsrem i det övre hyllpartiet – är hyllan säkert fixerad under körningen. Först när alla fyra fästanordningar är lossade går det att rotera hyllan manuellt med en hand.

När man kommer fram till arbetsplatsen fälls passagerarsätet framåt. Med bara några få grepp lossas rotationshyllan från sina förankringar. Med rotationsmekanismen på skiljegallret är det enkelt att rotera hyllan i ett läge som gör att man har direkt åtkomst till innehållet utifrån.

När arbetet är avklarat och innan det är dags att åka tillbaka roteras hyllan tillbaka i sin utgångsposition och arreteras. De fyra fästanordningarna ser sedan till att hyllan sitter säkert fast under körningen.

Se här livepresentationen av SR5 rotationshyllan på Renaults LCV-show:

Naturligtvis kan även SR5 rotationshyllan utrustas med BOXXar, utdragslådor och hyllplan.

Mervärde för hantverkare

Den stora ingången genom sidodörrarna som förenklar åtkomst till innehållet i lastutrymmet öppnar helt nya möjligheter för hantverkare och servicetekniker som helst vill ha lite kompaktare nyttofordon, men som måste skaffa sig ett större fordon för att få plats med allt som de behöver. Tack vare den innovativa SR5 rotationshyllan har Kangoo Rapid nu en lastkapacitet som liknar exempelvis en Renault Trafic.

Renault Kangoo Rapid med den innovativa SR5 rotationshyllan lämpar sig därför för alla hantverk där man ständigt behöver ha tillgång till och transportera mycket material i det dagliga arbetet, exempelvis rörmokare, elektriker, men även för underhållsarbete och fastighetsskötsel.

Hantverkare och servicetekniker får tack vare innovationen massor av praktiska fördelar:

 • Direkt åtkomst: Att ha direkt åtkomst utifrån har för användaren framför allt ergonomiska fördelar eftersom man tack vare rotationsfunktionen inte behöver gå in i fordonet för att komma åt innehållet i hyllan.
 • Säker åtkomst: Särskilt vid arbete mitt i stan eller vid trafikerade gator gör åtkomsten via sidodörrarna att man kan arbeta lugnt och säkert direkt vid fordonet.
 • Enkel hantering: Det krävs bara några få handgrepp för att få hyllan i rätt position. 
 • Maximalt utnyttjande av utrymme: Till skillnad från den konventionella utrustningen av nyttofordon med ”bara” två hyllblock till höger och vänster finns i Renault Kangoo Rapid med den en meter breda rotationshyllan cirka 60 procent mer förvaringsutrymme i lastutrymmet. På så sätt kan det tillgängliga utrymmet utnyttjas optimalt även i den kompakta, mindre transportbilen.
  Här ser man tydligt fördelarna med SR5, för trots placeringen av en tredje hylla bak finns det fortfarande gott om plats på lastytan till och med för en europapall. 
 • Säkerhet för de åkande: Monteringen i nya Renault Kangoo Rapid är konstruerad så att de åkande är maximalt skyddade även vid en eventuell krock. Den massiva skiljeväggen är konstruerad så att de som färdas i bilen skyddas maximalt i en krock.
 • Ekonomiska pluspoäng: Tack vare ”Open Sesame”-funktionen och den integrerade rotationshyllan erbjuder Renault Kangoo Rapid lika mycket förvaringsutrymme som i ett stort nyttofordon, men till priset av en mindre transportbil.

Sortimo lösningar för Renault Rapid

Marknadsintroduktionen för Renault Kangoo Rapid är planerad till juni 2021. Huruvida Renault Kangoo Rapid kommer att finnas tillgänglig med Sortimo SR5 rotationshyllan kommer vi att informera om i våra kommunikationskanaler. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att inte missa viktig information och aktuella erbjudanden i Sortimos värld:

Vi kan med säkerhet säga att vi vid försäljningsstart av Renault Rapid redan har lösningar för vägg- och golvbeklädnad på plats och även kan hjälpa till med branschspecifika planeringar av fordonsinredningen. Tack vare vår goda relation med Renault fick vi i god tid alla mått och kunde göra provkonstruktioner vilket gör att vi är väl förberedda på era förfrågningar – även om det handlar om helt individuella speciallösningar.

Vårt Customer Service Center står till förfogande för alla förfrågningar eller kontakta din kontaktperson på plats:

Skriv kommentar

Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.
Fyll i det obligatoriska fältet.

* Obligatoriska fält

Fyll i det obligatoriska fältet.

0 kommentarer

 • Det finns inga kommentarer än, bli först!
  Vi gläder oss åt din reaktion på detta bidrag.